Kişinin Jinekomasti ameliyatı genel anestezi ile yapıldıysa operasyonun bitmesinin hemen ardından odasına geçecektir. Jinekomasti ameliyatı sonrasında genel anestezi sayesinde kişi ağrı hissetmeyecektir. Anestezi nedeniyle üstünde olan uyku sersemliği ise 1-2 saat içerisinde geçecektir.
Doktorunuz Jinekomasti ameliyatı sonrasında aynı gün veya ertesi gün kontroller için gelecektir. Uygulama sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlara dikkat etmesi durumunda şüphesiz iyileşme süreci çok daha hızlı ve konforlu gerçekleşecektir.
Jinekomasti Tedavisinde Ameliyat Şartları
- Hastanın ameliyattan 5 saat öncesinde bir şey yememesi ve içmemesi gerekmektedir.
- Hasta günlük olarak kullandığı ilaçları biraz su içerek kullanabilir. Guatr, tansiyon ve diyabet gibi kronik rahatsızlıklar için kullandığınız ilaçları doktor bilgisi ve onayı dâhilinde ameliyat gününde alabilirsiniz.
- Hasta ameliyat olmak için hastaneye gideceği gün evden duş alarak çıkmalıdır. Duş alırken özellikle ameliyat olacağınız bölgenin özenle temizlenmesine gayret etmelisiniz. Ameliyat olacağınız gün duş almanızın gerekliliği ameliyattan sonra en az 3 gün duş alamayacak olmanızla da alakalıdır.
- Göğüs bölgenizde yer alan kılların tıraş edilmesi gerekmektedir. Bunu evde kendiniz yapabileceğiniz gibi hastanede yapılmasını da talep edebilirsiniz.
- Varsa piercing, kolye ve yüzük gibi takıların çıkarılarak evde bırakılması önerilmektedir. Tek başına iseniz çıkarmakta zorlandığınız takılar varsa çıkarılmasına yardımcı olmaları için hastane görevlilerinden yardım talep edebilirsiniz.
- Ameliyat sonrasında hastaneden ayrılış esnasında da rahatlıkla tercih edebileceğiniz kıyafetler ile hastaneye gitmeniz yararınıza olacaktır.
Jinekomasti Tedavisi Sonrası İlk 24 Saat
- Hasta ameliyat sonrasında ilk 24 saati hastanede geçirecektir. Bu sürenin hastanede geçirilmesi takibinizin ve tedavinizin sağlanabilmesi için gereklidir. Hastanede geçireceğiniz sürede hastane çalışanları ve doktorunuz ile uyum içerisinde olmalısınız.
- Ameliyatınız bittikten hemen sonra ortalama 1 saat kadar odaya alınmadan önce ameliyathane gözlem odasına alınacaksınız.
- Operasyon bittiğinde siz henüz uyanmamışken size sargı yapılmış ve korse sutyen giydirilmiş olacaktır. Bu nedenle uyandığınızda göğsünüzün üzerinde baskı ve gerginlik hissettiğinizde panik yapmamanız gerekmektedir.
- Ameliyat sonrasında ameliyat yerinizin ödem yapmaması için yatarken gözde üst kısmınız ve başınızın yüksekte tutulduğu, dizlerinizin ise bükülü olduğu bir pozisyon verilecektir. Bu pozisyonda yatmaya özen göstermelisiniz.
- Ameliyat sonrasında ilk 4 - 6 saat aralığında zorunlu haller dışında yatağınızdan kaldırılmayacaksınız.
- Ameliyat sonrasında ilk 4 - 6 saat aralığında size yemek verilmeyecektir. Ameliyat esnasında yapılan anestezi nedeniyle bulantılar olabilir, bunun önüne geçebilmek adına ilaç verilecektir. Anestezi nedeniyle oluşabilecek mide bulantılarının önüne geçmek için ilaç verilse de yemek yemeden önce bir süre beklenmesi uygundur.
- Ameliyat esnasında göğüs kaslarının çevresinde işlem yapılmıştır. Bu nedenle kolunuzu kullanmak istediğinizde ağrı hissedebilirsiniz. Bu durum 1 - 2 gün içerisinde ortadan kalkacaktır. Bu süreçte doktor tarafından ağrı kesiciler verilecektir.
- Normal beslenmeye başladığınız sürede herhangi bir özel diyete ihtiyacınız olmasa da kan dolaşımının canlı tutulması adına bol sıvı alınması önemlidir.
- Operasyon sonrasında ilk gece sabit bir pozisyonda yatmanız gerektiği ve hemşireler tarafından sık kontrol edildiğiniz için iyi bir uyku uyuyamayabilirsiniz. Bitki çayları tüketmeniz kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
- Hasta hastaneden çıkmadan önce pansuman kontrolleri yapılacak ve değiştirilecektir. Varsa drenler çıkarılacaktır. Bu işlemler hastaya sıkıntı ve ağrı vermez.
- Hastaneden çıkmadan önce ayağa kalkarak yürümeniz istenecektir. Normal yemeğe başlayacak, tuvalet yaparken sıkıntı yaşamayacaksınız.
Jinekomasti Tedavisi Sonrası Evde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ameliyat sonrasında hastanın evde dikkat etmesi gereken hususlarla alakalı doktor tarafından sözlü olarak bilgilendirilmesi yapılacaktır.
- Doktor tarafından reçete edilen ilaçların belirtilen şekillerde, düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.
- Evde yatarak dinleniyor olduğunuz minimum 3 gün geçirmeniz gerekmektedir. Fakat bacaklarınıza hareket kazandırabilmek adına ihtiyaçlarınızı kalkarak giderebilirsiniz.
- Yataktan kalkma esnasında direkt kalkmamalı, önce oturur pozisyona geçerek 1 – 2 dakika beklemelisiniz. Beklemenin ardından yavaşça ayağa kalkmanız sizlerin başının dönmesinin ve tansiyonun düşmesinin önüne geçecektir.
- Yatağınıza mümkün olduğunca hastanedekine benzer bir pozisyon vermelisiniz.
- Hastanın evindeki ilk 3 gün düz yatması tavsiye edilmektedir. Doktorunuza sonraki günlerde yan yatıp yatamayacağınızı sormanız gerekmektedir. Yüzükoyun yatmanız ise yine doktorun belirteceği sürede ortalama 1 hafta boyunca yasaktır.
- Doktor izin verene kadar banyo yapmamalı, sargınızı veya korsenizi çıkarmamalısınız.
- Vücudunuza bol sıvı almanız gerektiğini bilmeli, vitamin ve protein açısından zengin besinleri tercih etmelisiniz. Bunun haricinde öze bir diyet programı yapmanıza doktorunuzun aksi bir tavsiyesi olmadıkça gerek yoktur.
- İlk banyonuzu yapmadan önce yaralarınız kontrol edilecektir. Bu kontrollerle iyileşmenin sürecinin normal devam edip etmediği gözlenecektir. Gözlem sonrasında iyileşme durumuna göre koruyucu pansumanlar yara yerlerinize yerleştirilerek banyo yapmanıza izin verilebilir.
- İyileşme süreci tamamlanana kadar küvette yıkanmamalı, duş almalısınız. Banyo esnasında su çok sıcak olmamalıdır. Ameliyat bölgesinin yoğun bir şekilde şampuanlanmamasına dikkat edilmelidir. Yara bölgelerine mümkün oldukça az dokunulmalıdır.
- Ameliyattan 3 gün sonrasında doktorunuzun da uyarılarını dikkate alarak bu yönde tavsiyesi olması durumunda evden dışarı çıkabilirsiniz.
- Ameliyata bağlı olarak ödemler var oldukça aşırı tuz tüketiminden kaçınmanız gerekmektedir. Baş kısmınızı da mümkün oldukça yüksekte tutarak yatmalısınız.