İnsanlarda saç, dış görünüş bakımından oldukça önemli bir unsur olarak görülmektedir. Kişi, saçlarında çeşitli sebeplerle meydana gelen seyrelme gibi durumları, özellikle estetik kaygılarla karşılamaktadır. Bu bakımdan saç ekimi, kişilerin saçlarıyla ilgili estetik kaygılarını ortadan kaldırmayı amaçlayan uygulamalar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Saç ekimi hem kadınlarda hem de erkeklerde, saçlarda seyrelme, mantar ya da yara izi gibi sebeplerle uygulanan bir yöntemdir.
Beslenme şeklimiz, genetik faktörler, yaşlanma ya da en basitinden her yıl yaşadığımız mevsim değişiklikleri gibi pek çok faktör, saçları etkileyebilmektedir. Saç yapımıza ve miktarımıza etki eden bu unsurların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla yapılan saç ekimi işlemlerinde, başarıyı arttıran faktörleri ele almadan önce, saç ekiminin ne olduğuna değinmek faydalı olacaktır.
Saç Ekimi Nedir?
Saç ekimi, sağlıklı kıl köklerinin deri altından, genellikle de başın arkasındaki güçlü saç köklerinden alınarak, seyrelmenin görüldüğü ya da tamamen açılmanın söz konusu olduğu yerlere uygulanması işlemidir.
Saç ekimi ya da diğer adıyla saç nakli işlemlerinde öncelikle kişiye en uygun saç ekim tekniği belirlenmektedir. Kişiye en uygun saç ekim tekniği için, saç köklerinin yapısı başta olmak üzere kişiye özgü nitelikler titizlikle ele alınmalı ve değerlendirilmelidir. Bütün bu değerlendirmelerin temelini oluşturan ise, saç kaybını oluşturan nedenlerdir. Saç ekimi ancak, meydana gelmiş olan saç kaybının nedenleri değerlendirilerek başarı sağlayabilmektedir.
Saç Kaybı Nedenleri Nelerdir?
Saç kaybına sebep olan faktörleri genel olarak şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
- Genetik faktörler; saç dökülmelerinin en sık karşımıza çıkan sebeplerinin başında yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre genetik saç kaybı, genellikle erkek tipi saç dökülmesi olarak ele alınmakta ve insanlarda meydana gelen saç dökülme nedenlerinin %95’ini oluşturmaktadır. Genetik faktörlerden kaynaklı olarak oluşan saç dökülmeleri, daha çok erkeklerde görülmekle birlikte, kadınlarda da görülebilmektedir.
- Travmaya bağlı olarak saç köklerinin hasar görmesi; geri dönüşü olabilen ya da geri dönüşü mümkün olmayan saç kayıpları oluşmasına sebep olabilmektedir. Saç köklerinin gördüğü hasar ve bu hasarın kişinin saç köklerinde oluşturduğu etki, meydana gelen saç kayıplarının tedavi edilebilir nitelikte olup olmayacağını belirlemektedir.
- Bölgesel olarak yama şeklinde meydana gelen saç kayıpları; her yaşta görülebilen ve nedeni tam olarak bilinemeyen nitelikte oluşan saç kayıplarıdır. Bu saç dökülmelerinde genelde bölgesel ve yama şeklinde gerçekleşen saç dökülmeleri, çok nadiren tüm saç kıllarında kayıp oluşturmaktadır. Genellikle uygun tedavinin başarıyla uygulanması sonucu, meydana gelen saç kayıpları tekrar kazanılabilmektedir.
- Gebelik sırasında ya da doğum sonrası meydana gelen saç dökülmeleri; bütün kadın vücudunda meydana gelen sistemsel ve hormonal değişimler sonucu, saç bölgesinde ciddi nitelikte saç kayıpları oluşabilmektedir. Gebelik ve doğum sonrası saç kaybı meydana gelmesi, sık karşılaşılan ve etkili tedavi uygulanması sonucu başarı elde edilen durumlardır. -Stres sonucu meydana gelen saç dökülmeleri; günümüz yaşam koşullarında kaçınılmaz olarak etkilerini yaşadığımız bir faktör olarak, etkilerini genellikle saçlarda göstermektedir.
- Tiroid hastalıkları, yüksek ateş, ağır enfeksiyon, soğuk algınlığı ya da kansızlık gibi durumlarda meydana gelen saç dökülmeleri; geri dönüşümü sağlanabilen saç kayıplarına sebep olabilmektedir.
Saç Ekiminde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?
Saç ekimi, en uygun değerlendirmenin yapılmasıyla oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayan uygulamadır.
Saç ekiminde uygulanan temel iki yöntem olan; FUE ve FUT teknikleri ile uygun adaylarda başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
- FUE Tekniğiyle Saç Ekimi; günümüzde saç ekimi durumlarında kullanılan, cerrahi teknikler arasında en gelişmiş yöntemdir. FUE saç ekimi tekniğiyle nakledilecek olan kökler, tek tek mikromotor adı verilen özel bir aletle alınmaktadır. Bu yöntemle çıkarılan köklerin yerleri belli olmayacak ve bu avantajla yöntem, dikiş gerektirmeden gerçekleştirilebilecektir.
- FUT Tekniğiyle Saç Ekimi; kulak çizgisi altında kalan her iki taraftan, dökülmeye karşı dirençli saç köklerinin saç derisiyle birlikte alınması yöntemidir. Bu yöntemle enseden alınan saç şeridi, özel olarak tasarlanmış olan mikroskoplar altında teker teker folliküler ünitelere ayrıştırılmaktadır. Daha sonra oluşan kesi kısmı, dikişle kapatılmaktadır.
Saç Ekiminde Başarıyı Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Saç ekimleri günümüz teknoloji şartlarında, uygun değerlendirmeler ve bu değerlendirmelere uygun teknikler uygulanarak oldukça başarılı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu bakımdan saç ekimlerinde başarıyı etkileyen faktörleri genel olarak şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
- Kişinin saç yapısının en doğru şekilde değerlendirilmesi; saç ekimlerinde en öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken faktördür. Kişinin saç köklerinin niteliği, kişide meydana gelen saç kayıplarının nedenleriyle birlikte en doğru şekilde değerlendirilmelidir ki, saç ekiminden en etkili sonuç alınması sağlanabilmelidir.
- Kişiye en uygun saç ekim tekniğinin uygulanması; saç ekimi sonrası en etkili sonucun alınabilmesi için gereklidir. Bu bakımdan kişinin saç yapısı ve saç kökü niteliği en doğru şekilde değerlendirilmelidir ki, kişiye en uygun saç ekim tekniği uygulanarak en başarılı sonuç alınması sağlanabilmelidir.
- Saç kökünün ekilmesi işlemi; özellikle dikkat edilmesi gereken uygulamadır. Kişiye özgü değerlendirmeler titizlikle yapıldıktan sonra, ekilecek olan saç kökünün yönüne oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Saç ekiminin etkili ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için, ekilen saç kökünün kişinin saç kökü yönüyle aynı olması gerekmektedir.
- Saç çizgisinin doğru olarak belirlenmesi; yapılan ekimin başarılı nitelikte gerçekleşmesi için oldukça önemlidir. Saç ekim çizgisinin doğru ve kişiye uygun olması, kişide doğal bir görüntü oluşturmaktadır. Bu bakımdan saç ekim çizgisinin, büyük bir dikkatle ve titizlikle uygulanması, işlemin başarısı açısından önem taşımaktadır.