Image Description

Burun estetiği operasyonu 18 yaşını geçmiş bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı herkese yapılabilir.

Meslek hayatımda gerçekleştirdiğim 4.500 burun estetiği operasyonlarında %5 oranında rinoplasti revizyonu gerçekleştirdim.

Burun estetiği revizyonlarının büyük çoğunluğu iyileşme sorunlarından az bir kısmı da erken dönemde alınan darbelerden kaynaklanır.

Burun estetiği öncesinde ameliyat planlaması oldukça ayrıntılı ve titiz bir şekilde uygulanmaktadır. Burun organının fonksiyonel özelliklerine zarar verilmeden, kişinin arzu ettiği burun şekline ve ölçüsüne kavuşması sağlanmaktadır. 

BURUN ESTETİĞİ ameliyatlarından sonra İYİLEŞME dışarıdan müdahale ve ilaçlar ile hızlandırılamazEstetik Burun ameliyatı iyileşmesi uzun bir süreçtir, sabır ve zaman ister. Burun estetiği ameliyatı iyileşmesi 6 ay ile 2 yıla kadar değişen bir zaman dönemi alabilmektedir. Burun estetiği öncesi biraz heyecan olsa da burun ameliyatı sonrası genellikle rahat geçer. 

Bu yazıda, burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı iyileşmesi, operasyon süreci sonrası burun bakımı, ameliyat fiyatları ve estetik burun ameliyatı öncesi ve sonrası ile ilgili bilgiler bulacaksınız. Ayrıca Burun Estetiği İyileşme Sürecinde Burun Bakımı Etkisini inceleyeceğiz.

Lütfen yeni burnunuzun en iyi haline ulaşması için kendinize zaman tanıyın.

Burun Estetiği Öncesi Ameliyat Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Burun hem fonksiyonel hem de görsel önemi olan bir organdır. Bu nedenle burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı sadece görselliği düzeltmeyi değil, aynı zamanda nefes alma problemini de gidermeyi hedeflemektedir. Rinoplasti operasyonu ile burundaki şekil bozuklukları ve nefes almada zorluğa neden olan fiziksel ve fonksiyonel bozukluklar da düzeltilir. Önemli olan; standart bir burun ameliyatı değil, hastanın ihtiyacına ve yüzüne uygun, doğal bir burun şekli yanında rahat nefes alan sağlıklı burun solunumu sağlanabilmesidir.

Hastalar çeşitli şikayetler ile estetik burun cerrahlarına başvururlar; aşırı büyük burun, geniş burun, kemerli burun, kısa burun, geniş burun delikleri, eğri burun, burun ucu düşüklüğü gibi. Neler yapılabileceği karşılıklı olarak görüşülür ve beklentileri doğrultusunda yüzüne en uygun ameliyat planlanır. Görüşme esnasında hastaların genel sağlık durumları da değerlendirilir. Yaş için kesin bir sınırlama olmasa da 18 yaşın doldurulmuş olması önerilmektedir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Burun estetiği ameliyatından sonra iyileşme dışarıdan müdahale ve ilaçlar ile hızlandırılmaz. Estetik burun ameliyatı iyileşmesi uzun bir süreçtir, sabır ve zaman ister. Burun estetiği ameliyatı iyileşmesi ince derili burunlarda 6 ay ile 1 yıl kadar bir sürede tamamlanır. Bu süre kalın burun derili burunlarda 1 ile 2 yıla kadar değişen bir zaman dönemi alabilmektedir. Lütfen burnunuzun en iyi haline ulaşmak için kendinize zaman tanıyın.

Burun estetiği ameliyatı öncesi biraz heyecan olsa da burun ameliyatı sonrası genellikle rahat geçer. Ameliyattan sonra aynı gün ya da ertesi gün hastaneden taburcu olarak evinize gidebilirsiniz. Bazen bir gece hastanede kalmanız gerekebilir. Burun ameliyatı sonrası 4-6 saat kadar hiçbir şey yiyip içmemelisiniz. Ağzınızda oluşabilecek kuruluk için dudaklarınızı ıslatabilirsiniz. Beslenmeye hafif sulu gıdalara başlamanız önerilir. Burun ameliyatı sonrası fazla ağrı olmaz. Eğer hafif bir ağrı, bulantı, kusma gibi şikayetler olursa ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Başınızı yüksekte istirahat etmeniz sıkıntılarınızı azaltacaktır. Estetik burun ameliyat sonrası ilk iki gün burundan hafif kanlı bir sızıntı olabilir. Ameliyattan sonraki ilk iki günü dinlenerek geçirmelisiniz. Üçüncü gün isterseniz fazla yorucu olmayan günlük aktivitelerinize dönebilirsiniz. Ameliyat sonu burnu darbelerden korumak ve ilk iki ay burnu mıncıklama, çekme, elle sümkürme gibi sert travmalardan korumak en önemli kuraldır. Refleks olan ve engellenemeyen HAPŞIRMADA AĞIZ AÇIK OLMALIDIR. Nefes ile yumuşak sümkürme ve deniz suyu ile burun içi bakımı yapılabilir.

Burun Şişlikleri ve Ödemi Ne Zaman Geçer?

Estetik ameliyatlarından sonra az ya da çok bütün burunlarda ve göz çevresinde şişlikler olur. Burun estetiği sonrası göz çevresine ilk üç gün saatte 10 ila 15 dakika soğuk buz uygulaması şişliklerin oluşmasını azaltır. Burun çevresi şişlikleri ilk üç gün en yüksek seviyeye çıkarak üçüncü günden sonra inmeye başlar. Burun müdahalesinden 5 ile 7 gün sonra belirgin ödem kalmaz ve şişlikler büyük oranda inmiş olur. Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir. Burun şişlikleri inmesi süreci bakımından en önce göz çevresi iyileşir. Daha sonra burnun sırtı ortası ve daha sonra burnun kaşlara yakın kısmı şişlikleri ve en son da burun ucu ödemi iner.

Burun estetiği ameliyatından sonra iyileşme zaman alır ve sabır gerektirir. Estetik burun ameliyatı sonrası ilk kontrolünüz 10. Günde olur ve bu süre sonunda büyük oranda iyileşmiş olursunuz. Bu kontrolde burun içindeki yumuşak silikon tüpler ve üstündeki termoplastik atel alınır. Şişlikler nedeniyle ilk görüntünüze alışamayabilirsiniz ve hatta hoşunuza gitmeyebilir. Yüzünüzdeki şişlikler 3 ile 5 günde büyük oranda iner. Eğer morluklar oluşur ise genellikle iki hafta içinde kendiliğinden geçer. Morluk iyileşmesi bazen 1 ay kadar sürebilir ve gözün akında da görülebilir. Rinoplasti ameliyatından sanraki İlk 2 ay gözlük kullanmamalısınız. Burnunuzun son şeklini alması bir yılı bulacaktır. İyileşme hızlandırılamayan uzun bir süreçtir, sabır ve zaman ister. Lütfen yeni yüzünüze alışmak için kendinize zaman tanıyın.

İnsan bedenleri yaralanmaya ve iyileşmeye farklı tepkiler verir. Her vücut hücre organizasyonu diğerlerine benzemeyen özgün ve özel bir yapı oluşturur. Bu yüzden her vücudun aynı veya benzer olaylara reaksiyonları farklı cereyan eder. İnsanların yüzleri aynı yapılardan oluşmasına rağmen hiçbir zaman birbirine benzemeyen eşsiz bir zenginliğe sahiptir. Hiçbir yüz ve burun diğerine benzemediğine göre sonuçlarda farklı olacaktır.

Burun Estetiği Sonrası Ameliyatın İyileşme Kalitesi Nasıl Değerlendilir?

İyileşme tamamlandıktan sonra;

  • Ameliyattan önce sizi tanımayanlar burnunuzdaki değişikliği fark etmiyorsa
  • Sizi yıllar önce görmüş ama iyi tanımayan birisi, siz de bir değişiklik olduğunu söylüyor fakat ne olduğunu bilemiyorsa
  • Aynanın karşısına geçip kendinize baktığınızda eskisinden daha iyi olduğunu düşünüyorsanız
  • Operasyon öncesine göre daha rahat nefes ve koku alabiliyorsanız

Estetik Burun ameliyatınız başarılıdır.

Burun Estetiği Sonrası Güzel İyileşme İçin Burun Bakımı Önemlidir!

Burun Ameliyatı sonrası burun bakımı na aktif olarak katılmanız, ameliyat kadar önemlidir.

Burun ameliyatından sonra; İlk 24 Saat, İlk 3 Gün, İlk 1 Hafta ve İlk 1 Ay olacak şekilde aşağıdaki kurallara dikkat ediniz ve tavsiyelere uyunuz.

Aşağıda sıralanan önerileri lütfen uygulayınız. Anlamadığınız konuları doktorunuza sormaktan çekinmeyiniz.

Burun estetiği ameliyatı sonrası ilk 24 saat dikkat edilmesi gerekenler;

  • Ameliyattan çıktığınızda, burnunuzun üzerinde plastik bir atel olacaktır. Bu atel, burna şekil verilmesi ve burnun korunması için önemlidir. Burun üstündeki atele dokunmayın.
  • Burun altındaki tampon gerektikçe değiştirilebilir ve kanama yoksa tamamen çıkarılabilir.
  • Uyurken veya dinlenirken, başınızı gövdenizden en az iki yastık yüksekte olacak şekilde dik tutmalıdüz olarak yatmalısınız.
  • Ameliyat süresince almış olduğunuz anestezi ilaçları nedeniyle bitkinlik ve yorgunluk hali görülebilir. Bu durum birkaç gün içinde azalarak geçecek ve kendiniz daha iyi hissedeceksiniz. Bazen de uykusuzluk olabilir.
  • Yeterli sıvı almanız önemlidir. İçeceğiniz meyve suyu, su ve hafif içecekler ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu biraz olsun hafifletecektir. Kamış kullanmayınız. Yumuşak, kolay çiğnenen gıdalar yiyiniz. Dudaklarınızı nemli tutmak için jel veya dudak kremleri kullanabilirsiniz.
  • Burun deliklerinize ve dikişlere merhem sürerek nemli tutmalısınız.
  • Dişlerinizi dikkatle fırçalayın ve sadece yumuşak bir diş fırçası kullanınız. Dudaklarınızı büzmeyin veya üst dudağınızı aslında gerektiğinden daha fazla yukarı kaldırmaya çalışmayınız.
  • Sadece doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanınız. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanmayınız.
  • Antibiyotiği bitinceye kadar düzenli kullanmalısınız. Ağrı kesiciyi gerekmedikçe kullanmayın. Eğer ağrı kesici almanız lazımsa tok olmalısınız.

 

Burun estetiği sonrası iyileşme dış müdahale ve ilaçlar ile hızlandırılamaz. Estetik Burun Ameliyatı İyileşmesi uzun bir süreçtir, sabır zaman ister. Rinoplasti operasyonu sonrası burundaki belirgin ödem ve şişlikler 5 ile 7 günde iner. Göz çevresi, burun ve yanaklarda morluklar oluşur ise geçmesi 2 ile 3 hafta süre kadar zaman alır. Burnun tam iyileşmesi ve son şeklini alması ince derili burunlarda 6 ile 12 ay, kalın derili  burunlarda 1 ile 2 yıl kadar sürebilir. Ameliyatı öncesi dikkatli hazırlık ile burun estetiği sonrası özenli burun bakımı ve önerilere uyum burun iyileşmesi sürecinin sağlık ilerlemesine katkı sağlayacaktır. Güzel görünen ve rahat soluyan iyi bir burun için doktor özeninin yanında, sizin de yaptıklarınızın önemli olduğunu bilmeli ve yeni burnunuzun en güzel şekline ulaşması için kendinize zaman tanımalısınız.

Burun Estetiği Öncesi Ameliyat Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Burun hem fonksiyonel hem de görsel önemi olan bir organdır. Bu nedenle burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı sadece görselliği düzeltmeyi değil, aynı zamanda nefes alma problemini de gidermeyi hedeflemektedir. Rinoplasti operasyonu ile burundaki şekil bozuklukları ve nefes almada zorluğa neden olan fiziksel ve fonksiyonel bozukluklar da düzeltilir. Önemli olan; standart bir burun ameliyatı değil, hastanın ihtiyacına ve yüzüne uygun, doğal bir burun şekli yanında rahat nefes alan sağlıklı burun solunumu sağlanabilmesidir.

Hastalar çeşitli şikayetler ile estetik burun cerrahlarına başvururlar; aşırı büyük burun, geniş burun, kemerli burun, kısa burun, geniş burun delikleri, eğri burun, burun ucu düşüklüğü gibi. Neler yapılabileceği karşılıklı olarak görüşülür ve beklentileri doğrultusunda yüzüne en uygun ameliyat planlanır. Görüşme esnasında hastaların genel sağlık durumları da değerlendirilir. Yaş için kesin bir sınırlama olmasa da 18 yaşın doldurulmuş olması önerilmektedir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Burun estetiği ameliyatından sonra iyileşme dışarıdan müdahale ve ilaçlar ile hızlandırılmaz. Estetik burun ameliyatı iyileşmesi uzun bir süreçtir, sabır ve zaman ister. Burun estetiği ameliyatı iyileşmesi ince derili burunlarda 6 ay ile 1 yıl kadar bir sürede tamamlanır. Bu süre kalın burun derili burunlarda 1 ile 2 yıla kadar değişen bir zaman dönemi alabilmektedir. Lütfen burnunuzun en iyi haline ulaşmak için kendinize zaman tanıyın.

Burun estetiği ameliyatı öncesi biraz heyecan olsa da burun ameliyatı sonrası genellikle rahat geçer. Ameliyattan sonra aynı gün ya da ertesi gün hastaneden taburcu olarak evinize gidebilirsiniz. Bazen bir gece hastanede kalmanız gerekebilir. Burun ameliyatı sonrası 4-6 saat kadar hiçbir şey yiyip içmemelisiniz. Ağzınızda oluşabilecek kuruluk için dudaklarınızı ıslatabilirsiniz. Beslenmeye hafif sulu gıdalara başlamanız önerilir. Burun ameliyatı sonrası fazla ağrı olmaz. Eğer hafif bir ağrı, bulantı, kusma gibi şikayetler olursa ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Başınızı yüksekte istirahat etmeniz sıkıntılarınızı azaltacaktır. Estetik burun ameliyat sonrası ilk iki gün burundan hafif kanlı bir sızıntı olabilir. Ameliyattan sonraki ilk iki günü dinlenerek geçirmelisiniz. Üçüncü gün isterseniz fazla yorucu olmayan günlük aktivitelerinize dönebilirsiniz. Ameliyat sonu burnu darbelerden korumak ve ilk iki ay burnu mıncıklama, çekme, elle sümkürme gibi sert travmalardan korumak en önemli kuraldır. Refleks olan ve engellenemeyen HAPŞIRMADA AĞIZ AÇIK OLMALIDIR. Nefes ile yumuşak sümkürme ve deniz suyu ile burun içi bakımı yapılabilir.

Burun Şişlikleri ve Ödemi Ne Zaman Geçer?

Estetik ameliyatlarından sonra az ya da çok bütün burunlarda ve göz çevresinde şişlikler olur. Burun estetiği sonrası göz çevresine ilk üç gün saatte 10 ila 15 dakika soğuk buz uygulaması şişliklerin oluşmasını azaltır. Burun çevresi şişlikleri ilk üç gün en yüksek seviyeye çıkarak üçüncü günden sonra inmeye başlar. Burun müdahalesinden 5 ile 7 gün sonra belirgin ödem kalmaz ve şişlikler büyük oranda inmiş olur. Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir. Burun şişlikleri inmesi süreci bakımından en önce göz çevresi iyileşir. Daha sonra burnun sırtı ortası ve daha sonra burnun kaşlara yakın kısmı şişlikleri ve en son da burun ucu ödemi iner.

Burun estetiği ameliyatından sonra iyileşme zaman alır ve sabır gerektirir. Estetik burun ameliyatı sonrası ilk kontrolünüz 10. Günde olur ve bu süre sonunda büyük oranda iyileşmiş olursunuz. Bu kontrolde burun içindeki yumuşak silikon tüpler ve üstündeki termoplastik atel alınır. Şişlikler nedeniyle ilk görüntünüze alışamayabilirsiniz ve hatta hoşunuza gitmeyebilir. Yüzünüzdeki şişlikler 3 ile 5 günde büyük oranda iner. Eğer morluklar oluşur ise iki hafta içinde kendiliğinden geçer. İlk 2 ay gözlük kullanmamalısınız. Burnunuzun son şeklini alması bir yılı bulacaktır. İyileşme hızlandırılamayan uzun bir süreçtir, sabır ve zaman ister. Lütfen yeni yüzünüze alışmak için kendinize zaman tanıyın.

İnsan bedenleri yaralanmaya ve iyileşmeye farklı tepkiler verir. Her vücut hücre organizasyonu diğerlerine benzemeyen özgün ve özel bir yapı oluşturur. Bu yüzden her vücudun aynı veya benzer olaylara reaksiyonları farklı cereyan eder. İnsanların yüzleri aynı yapılardan oluşmasına rağmen hiçbir zaman birbirine benzemeyen eşsiz bir zenginliğe sahiptir. Hiçbir yüz ve burun diğerine benzemediğine göre sonuçlarda farklı olacaktır.

Burun Estetiği Sonrası Ameliyatın İyileşme Kalitesi Nasıl Değerlendilir?

İyileşme tamamlandıktan sonra;

  • Ameliyattan önce sizi tanımayanlar burnunuzdaki değişikliği fark etmiyorsa
  • Sizi yıllar önce görmüş ama iyi tanımayan birisi, siz de bir değişiklik olduğunu söylüyor fakat ne olduğunu bilemiyorsa
  • Aynanın karşısına geçip kendinize baktığınızda eskisinden daha iyi olduğunu düşünüyorsanız
  • Operasyon öncesine göre daha rahat nefes ve koku alabiliyorsanız

Estetik Burun ameliyatınız başarılıdır.

Burun Estetiği Sonrası Güzel İyileşme İçin Burun Bakımı Önemlidir!

Burun Ameliyatı sonrası burun bakımı na aktif olarak katılmanız, ameliyat kadar önemlidir.

Burun ameliyatından sonra; İlk 24 Saat, İlk 3 Gün, İlk 1 Hafta ve İlk 1 Ay olacak şekilde aşağıdaki kurallara dikkat ediniz ve tavsiyelere uyunuz.

Aşağıda sıralanan önerileri lütfen uygulayınız. Anlamadığınız konuları doktorunuza sormaktan çekinmeyiniz.

Burun estetiği ameliyatı sonrası ilk 24 saat dikkat edilmesi gerekenler;

  • Ameliyattan çıktığınızda, burnunuzun üzerinde plastik bir atel olacaktır. Bu atel, burna şekil verilmesi ve burnun korunması için önemlidir. Burun üstündeki atele dokunmayın.
  • Burun altındaki tampon gerektikçe değiştirilebilir ve kanama yoksa tamamen çıkarılabilir.
  • Uyurken veya dinlenirken, başınızı gövdenizden en az iki yastık yüksekte olacak şekilde dik tutmalı, düz olarak yatmalısınız.
  • Ameliyat süresince almış olduğunuz anestezi ilaçları nedeniyle bitkinlik ve yorgunluk hali görülebilir. Bu durum birkaç gün içinde azalarak geçecek ve kendiniz daha iyi hissedeceksiniz. Bazen de uykusuzluk olabilir.
  • Yeterli sıvı almanız önemlidir. İçeceğiniz meyve suyu, su ve hafif içecekler ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu biraz olsun hafifletecektir. Kamış kullanmayınız. Yumuşak, kolay çiğnenen gıdalar yiyiniz. Dudaklarınızı nemli tutmak için jel veya dudak kremleri kullanabilirsiniz.
  • Burun deliklerinize ve dikişlere merhem sürerek nemli tutmalısınız.
  • Dişlerinizi dikkatle fırçalayın ve sadece yumuşak bir diş fırçası kullanınız. Dudaklarınızı büzmeyin veya üst dudağınızı aslında gerektiğinden daha fazla yukarı kaldırmaya çalışmayınız.
  • Sadece doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanınız. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanmayınız.
  • Antibiyotiği bitinceye kadar düzenli kullanmalısınız. Ağrı kesiciyi gerekmedikçe kullanmayın. Eğer ağrı kesici almanız lazımsa tok olmalısınız.

Op. Dr. İSMAİL BAYRAM

Estetik Burun Ameliyatı sonrası "Burun Bakımı" ve "Burun Temizliği" nin nasıl yapılacağını bilmek lazımdır.  Çünkü ameliyat bittikten sonra burun iyileşme sürecinin sağlıklı ilerlemesi ve burnunuzun istenilen biçimde şekillenmesi için burnu darbelerden korumanın yanında itinalı burun burun içi temizliği yapılmalıdır. Rinoplasti operasyonu neticelenince dinlenme için odaya alınırsınız ve bu andan itibaren burun ameliyatı bakımı başlar. Estetik Doktoru önerileri ve sağlık personeli bakımı yanında sizin de üzerinize düşeni yapmanız hayal ettiğiniz Burun Estetiği  Sonucuna ulaşmanıza katkı sağlayacaktır.  

Estetik Burun Ameliyatlarından sonra uzun bir iyileşme süreci vardır tam istenilen burun sonucunun alınması için sabırlı olmak gerekir. Estetik Ameliyatlardan sonra önerilere uyum ve burun bakımına aktif olarak katılmanız, doktorunuz operasyon ile yaptığı ameliyat kadar önemlidir. Aşağıda sıralanan önerileri lütfen uygulayınız. Anlamadığınız konuları doktorunuza sormaktan çekinmeyiniz.

  • Ameliyattan çıktığınız zaman burnunuzun üzerinde plastik bir atel olacaktır. Bu atel, burna şekil verilmesi ve burnun korunması için önemlidir. Burun üstündeki atele dokunmayın.
  • Burun altındaki tampon gerektikçe değiştirilebilir ve kanama yoksa tamamen çıkarılabilir.
  • Uyurken veya dinlenirken, başınızı gövdenizden en az iki yastık yüksekte olacak şekilde dik tutmalı, düz olarak yatmalısınız.
  • Ameliyat süresince almış olduğunuz anestezi ilaçları nedeniyle bitkinlik ve yorgunluk hali görülebilir. Bu durum birkaç gün içinde azalarak geçecek ve kendiniz daha iyi hissedeceksiniz. Bazen de uykusuzluk olabilir.
  • Burnunuzdan bir miktar pembe açık kırmızı renkli sızıntı olması beklenen bir durumdur. İlk iki günden sonra rengi açılarak azalır ve durur. Eğer sürekli kırmızı kan geliyorsa ve miktarı fazlaysa telefonla doktorunuza bildirmelisiniz.
  • Burun Estetiği Ameliyatı sonrası burun içindeki yumuşak silikon tüpler ve kan pıhtıları nedeni ile burnunuzdan rahat nefes alamıyor olabilirsiniz. Bu dönem süresince ağzınızdan nefes almalısınız.
  • Yeterli sıvı almanız önemlidir. İçeceğiniz meyve suyu, su ve hafif içecekler ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu biraz olsun hafifletecektir. Kamış kullanmayınız. Yumuşak, kolay çiğnenen gıdalar yiyiniz. Dudaklarınızı nemli tutmak için jel veya dudak kremleri kullanabilirsiniz.
  • Burun deliklerinize ve dikişlere merhem sürerek nemli tutmalısınız.
  • Dişlerinizi dikkatle fırçalayınız ve sadece yumuşak bir diş fırçası kullanınız. Dudaklarınızı büzmeyiniz veya üst dudağınızı aslında gerektiğinden daha fazla yukarı kaldırmaya çalışmayınız.
  • Sadece doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanınız. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanmayınız.
  • Antibiyotiğinizi bitinceye kadar düzenli kullanmalısınız. Ağrı kesiciyi gerekmedikçe kullanmayın. Eğer ağrı kesici almanız lazımsa tok olmalısınız.
  • Operasyondan sonraki gün de göz çevrenize buz uygulayabilirsiniz. Ağrınızı ve kanamanızı azaltır.
  • Alın ve göz çevrenizde şişlik, göz çevresi ve göz akınızda morluklar olabilir. Endişe etmeyin. Şişlikler bir haftada, morluklar 2-3 hafta içinde geçecektir.
  • Yataktan kalkarken; önce yatak kenarına oturup ayağınızla yere basın, başınızı dik tutun ve karşıya bakın. Vücudunuz yeni pozisyona uyum sağlayana kadar bekleyin. Yavaşça kalkın. Baş dönmesi ve mide bulantısı varsa hemen uzanıp ayak ve bacaklarınızın altına destek koyarak vücudunuzdan biraz yükseğe kaldırın ve kendiniz iyi hissedene kadar dinlenin.
  • Baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı olabilir. Yuttuğunuz kanlar nedeniyle kanlı kusma, siyah dışkılama görülebilir. Sıvı ağırlıklı beslenmeniz iyileşmenizi hızlandıracaktır.
  • Burun Operasyonundan sonraki ilk 5 günü sakin ve dinlenerek geçirin. Ani hareketlerden sakının.
  • Burun üstündeki ateli ıslatmadan duş alabilir, saçınızı yıkayabilirsiniz.
  • Kontrollerinize tok gelmelisiniz ve fazla beklememek için lütfen randevu alın.
  • Operasyondan sonraki 10-14. günlerde burun üstündeki atel ve silikon tüpler alınacaktır. Bu işlemler sırasında fazla rahatsızlık duymayacaksınız.
  • Silikon tüpler alındıktan sonra dahi burnunuz tıkalı olabilir. Bu, dokuların cerrahiye normal yanıtıdır. Bir hafta süre ile burnunuzu sümkürmeye teşebbüs etmeyiniz. Aksırmak, sümkürmek zorunda kaldığınızda, her iki burun deliğiniz açık şekilde bunu nazikçe yapınız. Burun spreyleri veya damlaları kullanmayınız. Şayet hapşırmak zorunda kalırsanız ağzınız açık hapşırınız.
  • Silikon tüpleriniz alındıktan sonra burun içi bakımı yapmalısınız. Bu yapışıklıkların engellenmesi ve rahat nefes almanız için önemlidir. Deniz suyu spreyini her iki burun deliklerinize sıkarak nefesinizle nazikçe sümkürebilirsiniz. Elinizle burun ucunuza dokunmayın. Üst dudaktan peçeteyle ıslaklıkları silebilirsiniz. Kanamanız olursa göz çevresine buz uygulayın, burnunuzu elle sıkıştırmayın.
  • Burnunuzun üstündeki atel alındığı zaman çevre dokularda bir miktar şişme ve renk değişikliği fark edeceksiniz. Burnunuz şiş ve ucu yukarı dönmüş görülebilir. Bu zamanla kendiliğinden düzelecektir.
  • Burnunuzun ameliyattan sonraki ilk görünümü sizi şaşırtabilir. Sabırlı ve gerçekçi olmanız gerektiğini hatırlayınız. Unutmayınız ki burnunuz cerrahi bir girişime maruz kaldı ve zamanla düzelip çok daha iyi olacaktır. Burnunuzun tam anlamıyla iyileşmesi 6 ile 12 aylık bir süre gerektirebilir.
  • Yeni görüntünüze alışmanız zaman alacaktır. Her geçen gün burnunuzun ve yüzünüzün daha iyi olduğunu göreceksiniz. Kendinize biraz zaman tanımalı ve sabırlı olmalısınız.
  • Pansumanlar alındıktan sonra normal iş hayatınıza dönebilirsiniz. Küçük berelerin gizlenmesine yardımcı olmak için makyaj kullanılabilir.
  • Ameliyatınızdan sonra iki hafta süreyle ıkınmaktan, eğilmekten, ağır şeyler kaldırmaktan (özellikle küçük çocuklarınızı), efor gerektiren egzersizlerden ve spordan kaçınınız.
  • Burnunuzun ucunda ve bazen de üst dudağınızda uyuşukluk hissedebilirsiniz. Bu zamanla azalacaktır.
  • Bir ay süre ile direk güneş ışınına maruz kalmaktan kaçınınız.
  • Ameliyat sonu zorunlu olmadıkça iki ay gözlük kullanmayın. Gözlükler sadece alçı tel yerindeyken takılabilir. Bu dönemden sonra bir parça bantla alnınıza asılmalıdır. Bunun nasıl yapıldığı size gösterilecektir.
  • Operasyon sonu istemeden burnunuza darbe alırsanız zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.
  • Burnunuzun son şeklini alması bir yılı bulacaktır. Bazen değişiklikler, özellikle kalın derili burunlarda iki yıl kadar sürebilir. Müdahale gerektirecek bir durum oluşursa operasyondan bir yıl sonra yapılabilir.
  • Burun Estetiği Ameliyatı sonrası randevularınızın hepsine gittiğinizden emin olunuz. Bunlar, doktorunuzun iyileşmenizi ve burnunuzun gelişimini takip etmesi ve burnunuzun görünümündeki gelişimi değerlendirmek için çekilecek ameliyat sonrası fotoğraflar için gereklidir. Ameliyat sonrası randevular, genellikle 2. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. aya ve birinci yıla verilir.

Bundan sonra eğer zaman ve imkan uygunsa, doktorunuz her yıl sizi görmek isteyebilir.

Op. Dr. İSMAİL BAYRAM

 

Burun Ameliyatı Sonrası Burun Bakımı Önemlidir

Estetik Burun Ameliyatı Sonrası BURUN BAKIMI ve burnu temiz tutmak için burun temizliği işleminin nasıl yapılacağını bilmek gerekir. İster burun estetiği ameliyatı olsun, ister burundan rahat nefes almak için yapılan burun kemik ve kıkırdak kırığı operasyonları olsun, ameliyat sonrası güzel bir buruna sahip olmak için iyileşme sürecinin iyi olması gerekir ve bunun için de özenli bir burun bakımı gereklidir. Rinoplasti sonrası burun bakımının ayrıntılarını öğrenmek için ilgili makaleyi okuyabilirsiniz... DAHA FAZLA OKU ►

Burun Estetiği Ameliyatları”nın insan vücudunun ötesinde ruhuna da dokunan etkilerinin olması muhtemel bir durumdur. Burun yüzde çok dikkat çeken bir yerde estetik güzellik simgesi olan göz ve dudakların tam merkezine konumlanmış olması itibarıyla yüz güzelliğini doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden burnunun görünümünden memnun olmayan kişiler öz güven problemi yaşayabilirler.

Burnun yüze oranla büyük ya da küçük olması ya da eğrilik ve kemer gibi şekil bozukluklarının bulunması yüzün uyumunu ve kişinin güzelliğini gölgelemektedir. Görünümünden rahatsız olanlar ister istemez psikolojik olarak da etkilenmekte, bir ortama girerken öz güvenlerini kaybetmekte ve mutsuz olmaktadırlar.

Burnun yüz ile uyumlu olması kişiye estetik ve güzel bir görünüm kazandırır. Vücudumuzun en dikkat çekici alanı olan yüzün güzelliği kişiyi kendinden çok daha memnun bir hale getirir. Kendinden memnun olan kişiler ise hayata karşı daha pozitif olurlar. Bu da kişilerin gerek iş ve okul gerekse sosyal yaşantılarını olumlu yönde etkiler. Kendilerine daha çok güvenirler ve insanlarla ilişkileri daha iyi olur.

Burun estetiği ameliyatları yalnızca cerrahi müdahale değil aynı zamanda bir sanat dalı gibi beceri işidir. Burun estetiği ameliyatı başarılı bir planlama süreci istemektedir. Cerrahın, kişinin yüz şekli ile orantılı ve uyumlu bir burun şekli planlaması gerekmektedir. Burnun adeta yüzün eksik olan bir parçasıymışçasına yüzün şeklini tamamlaması hem doğal hem de estetik açıdan kusursuz bir görünüm olacaktır. Bu nedenle de estetik burun ameliyatı bir anlamda sanatsal bir bakış ve dokunuştur.

Burun estetiği ameliyatından beklenen sonuçlar elbette makul ve gerçekçi olmalıdır. Kişiler genellikle beğendikleri bir burun şeklinin aynısını kendilerinde de isterler ancak her burun şekli her yüz tipine yakışmamaktadır. Bu nedenle planlama sürecinde elbette kişinin istek ve beklentileri göz önünde bulundurulmalı ama asıl karar aşamasında cerrahın tavsiyelerine ve planlamasına uyulmalıdır. Çünkü burun estetiği sadece bir ameliyat değil aynı zamanda estetik bir bakış açısıdır.

Burun estetiği ameliyatının başarılı olabilmesi için elde edilen sonucun kişinin operasyon geçirdiği belli olmayacak şekilde doğal gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle kişinin yüzü ile orantılı bir plan yapmak ve ameliyatı kişiye özgü planlamak gerekmektedir.

Burun Estetiği Ameliyatları” açık veya kapalı olmak üzere iki teknik ile gerçekleştirilebilmektedir. Ameliyatın hangi teknik ile uygulanacağının kararını cerrah vermektedir. Bu iki teknik arasında yalnızca uygulama şekli farklılıkları vardır. Elde edilen sonuç ve başarı; tecrübeli cerrahlarca uygulandığı takdirde aynı olmaktadır.

Her cerrah bir ameliyat şeklinde tecrübe kazanır ve profesyonelleşir. Kimi cerrah açık rinoplastiyi tercih ederlerken kimi de kapalı rinoplastiyi tercih eder. Kapalı rinoplasti burun deliklerinden girilerek gerçekleştirildiği için kesiler burnun iç tarafından açılır. Bu nedenle dışarıdan bakıldığında iz kalma yoktur. Kapalı rinoplasti daha basit, burun ucuna müdahale edilmeyen hastalar için önerilir.

Açık rinoplastide cerrah burnun kemik ve kıkırdaklarını daha net bir şekilde görebilmektedir. Bu nedenle burna daha fazla müdahalede bulunmak mümkündür. Kapalı rinoplastiye göre daha kolay ve güvenilir görünür. Daha kolay ve net olduğu için rinoplastiyi açık teknik ile öğrenen cerrahlar genelde iler ki yaşamlarında da burun estetiği ameliyatını açık teknik ile uygulamaya devam ederler. Açık rinoplasti, burun tabanından açılan keşiden gerçekleştirilir ve ameliyattan sonra bu iz giderek kaybolur. Bu izin başarılı bir şekilde saklanması ve olabildiğince hafif olması ise ameliyatın başarısına ve cerrahın tecrübesine bağlıdır. Bu nedenle iz kalmayacak derece doğal bir görünüm elde etmek burun estetiği ameliyatının başarısını gösterir.

Kişinin, izsiz ve abartısız olacak şekilde istediği burun şekline kavuşmasını sağlayan işlem burun estetiği ameliyatı; başka bir deyişle burun estetiği sanatıdır. Burnun şekilsel ve fonksiyonel bozukluklarının giderilmesinin yanı sıra başarılı bir burun estetiği kişinin ruhuna da iyi gelecektir.

 

Burun Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Burun Temizliği Önemlidir

Estetik Burun Ameliyatı Öncesi burun içini lütfen suyla temizleyin, burun kıllarını kesmeyin veya cımbızla almayın ve burnuzda "piercing" varsa çıkarmalısınız. Burun Estetiği Sonrası ise  BURUN BAKIMI ve BURUN İÇİ TEMİZLİĞİ işleminin nasıl yapılacağını öğrenmelisiniz. İster Burun Estetiği Ameliyatı olsun, ister burundan rahat nefes almak için yapılan burun kemik ve kıkırdak kırığı operasyonları olsun, ameliyat sonrası güzel bir buruna sahip olmak için iyileşme sürecinin iyi olması gerekir ve bunun için de özenli bir burun bakımı gereklidir. Rinoplasti sonrası burun bakımının ayrıntılarını öğrenmek için ilgili makaleyi okuyabilirsiniz... DAHA FAZLA OKU ►

0532 301 1737